Jdi na obsah Jdi na menu
 


!!!Naše včelstva v ohrožení!!!

19. 1. 2022

  V Libčicích bylo nalezeno ohnisko moru. Stáváme se ochranným pásmem a je potřeba dodržet opatření veterinární správy. Týká se to přilehlých obcí Husinec u Řeže, Žalov, Drasty, Úholičky, Klecany, Únětice u Prahy, Letky, Větrušice u Klecan, Chýnov, Brnky, Roztoky u Prahy, Přemyšlení. Budeme kontaktovat všechny důvěrníky. Další podrobnosti později zde.

.....................

 

 
V sousedním okrese Praha západ v ZO Roztoky u Prahy se objevil mor včelího plodu.¨Naše ZO Klecany částečně spadá do ochranného pásma. Jedná se o tyto obce Klecany, Drásty ,Husinec u Řeže, Větrušice, Brnky, Přemyšlení. 
 
* Důvěrníci dotčených obcí zjistí od včelařů aktuální počet včelstev.
 
* Je nutné do 11.2.2022 připravit seznam včelařů včetně čísla stanovišt, počtu včelstev a kontaktu na daného včelaře. Seznam připraví paní jednatelka z CISu. Odeslání seznamu na  krajskou veterinární správu zajistí předseda ZO Klecany. Nečlenové se musí hlásit krajské veterinární správě sami!
 
*  Na schůzi 4.2.2022 se bude vybírat měl od všech včelařů (i nečlenů!). Vzorky se rozdělí na vzorky z ochranného pásma a ostatní. Vzorky z ochranného pásma se odešlou na vyšetření na mor a varroázu do akreditované laboratoře. Ostatní se odešlou na standardní vyšetření na přítomnost varroázy.
 
*  Instrukce pro odběr měli z ochranného pásma:
Měl se odebere od všech včelstev. Má-li včelař více jak deset včelstev, musí udělat více vzorků měli a to tak, aby jeden vzorek na vyšetření byl maximálně z deseti včelstev. Např. 12 včelstev = dva vzorky - po deseti a dvou - a napsat si i čísla úlů podle vzorků měli (! důležité, pokud by vzorek byl pozitivní, máme bližší informaci o případném výskytu). 
 
* Měl z ostatních stanovišť se odebírá standardním způsobem.
 
*  O výsledcích vyšetření na mor budou informováni jak jednotliví včelaři z ochranného pásma, tak i ZO Klecany.
 
* Prosíme všechny, ! OPRAVDU VŠECHNY! včelaře působící v katastrech spadající pod naši ZO, kteří NESPADAJÍ do ochranného pásma, ať jsou členy nebo ne, aby založili podložky do úlů a odebrali měl i na  akci HRR NA MOR v březnu. Nemůžeme to nakázat, ale pouze doporučit a věřit ve vaší spolupráci.
 
Děkujeme, je to v zájmu všech našich včelek.