Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červenec, srpen 2023

9. 6. 2023

  Sejdeme se v pátek 4.srpna 2023 v 17,00 hodin na obvyklém místě v Dolních kasárnách v Klecanech. Budeme vybírat od včelařů, kteří jsou v ochranném pásmu, vzorky měli na vyšetření na mor včelího plodu. Vzorky je třeba připravit stejně jako ty předešlé, v každém vzorku bude měl maximálně z deseti včelstev a budou označeny pořadovými čísly včelstev. Je tedy potřeba včas dát do úlů podložky se síťovinou, měl dobře usušit, vzorky dát do popsaných krabiček a odevzdat důvěrníkům nebo přímo na schůzi. Pozdější termín odevzdání není možný! Vzorky předávejte důvěrníkům osobně a po domluvě s nimi, tak aby se nemohlo nikomu nic ztratit.

  Pokud ještě nemáte léčiva a nemá je pro vás ani váš důvěrník, můžete si je také vyzvednout na této schůzi.

 

---------

Tato zpráva se snad nikoho z naší ZO přímo netýká, přesto posílám dál.

 

  V Praze - Strašnicích bylo diagnostikováno ohnisko moru včelího plodu. Následně bylo 20.6.2023 MěVS  Praha vyhlášeno MVO a zřízeno ochranné pásmo, do kterého spadají tyto katastry: Hostivař, Malešice, Michle, Strašnice, Záběhlice.

Pozor na přesuny včelstev do a z ochranného pásma.

 

Co k tomu dodat?! Sami jsme pořád ještě v ochranném pásmu a je to problém, který chodí už dlouho kolem nás. Prosím o maximální dodržování všech opatření. Každý přesun včelstev nebo i včelařských pomůcek, půjčování si souší a nástavků, nákupy úlů v bazarech, zachraňování rojů neznámého původu a pod., to vše může být rizikem pro vás i ostatní chovatele. Jen zázrakem jsme ještě v pořádku. Buďte opatrní.